Teknoloji

Apple, Yapay Zekâ Özelliklerinin Nasıl Çalıştığını Açıkladı

Son dönemin en popüler teknolojileri arasında yer alan yapay zekâ araçları, WWDC 2024‘ün de yıldızı olmuştu. iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequia için duyurulan yapay zekâ araçlarının arkasında yer alan mühendislik bugün açıklandı. 

Apple’ın Apple Intelligence adını verdiği yapay zekâsı için günlük kullanıcı görevleri modelleri oluşturuldu. Bu sistem için yaklaşık 3 milyar parametreli bir cihaz içi dil modeli optimize edildi. Apple silikon sunucularda çalışan daha büyük bir sunucu tabanlı model de geliştirildi. Bu modeller Xcode için bir kodlama modeli ve görsel ifade için de bir difüzyon modeli içeren daha geniş bir modelin parçası oldu. 

Cihaz içi ve Özel Bulut sistemi

Apple, kullanıcılara sunduğu akıllı araçlarda küresel kullanıcıları otantik bir şekilde temsil ederek, yanlış kullanımı önlemek için dikkatli bir tasarım yaptılar. Ayrıca bu modellerde gizlilik öne çıkarılacak. Sorumlu yapay zekâya odaklanan Apple, lisanslı ve halka açık verilerle AXLearn çevresinde eğitir. Eğitim sonrası aşamada, veri düzenleme ve model kalitesini artırmak için reddetme örnekleme ve insan geri bildirimlerinden öğrenme algoritmaları kullanılıyor. 

Grup sorgu dikkati, düşük bir paletleme ve aktivasyon niceleme gibi optimizasyon teknikleri sayesinde modeller hızlı ve verimli şekilde çalışıyor. Modeller, temel parametreleri değiştirmeden belirli görevler için ince ayar yapmak üzere adaptörler kullanıyor. Böylece dinamik olarak yapay zekâ araçları özelleşiyor. 

Apple, modellerinin hem açık kaynak hem de ticari muadilleri karşısında güvenlik, talimat izleme ve yazma yeteneği açısından daha üstün olduğunu belirtiyor. WWDC 24’te tanıtılan bu modeller, Apple ürünlerine derinlemesine entegre edildi ve Apple’ın değerlerine göre geliştirildi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu