Haber

Celalettin Kocatürk, Ensonhaber’de ‘Dünya Tütünsüz Günü’ için önerilerde bulundu

Bugün ‘Dünya Tütünsüz Günü’.

Her yıl milyonlarca insan sigara nedeniyle sağlık sorunları yaşamaktadır. Bazı hastalıklar ölümle sonuçlanır.

Öyle ki özellikle tütün kullanımı kalp damar hastalıklarını ve kanser türlerini tetikliyor.

Bugüne dikkat çekmek için uzmanlar açıklamalarda bulunarak vatandaşları uyarıyor.

Ensonhaber’in YouTube kanalında abonelerle buluşan ‘Gündem Özel’ programını Prof. Dr. İlker Koç sundu. Celalettin Kocatürk konuk oldu.

Kocatürk, Türkiye’de tütün kullanımına ilişkin açıklamalarda bulunurken gıda ihtiyacına dikkat çekti.

“Çocuklar 13-14 yaşında tütünle tanışıyor”

Canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Kocatürk, şu ifadeleri kullandı:

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yılki gündeminde ‘Bizim tütüne değil, gıdaya ihtiyacımız var, tütün yetiştirmeyin, gıda yetiştirin’ sloganı var. 35 milyon hektar alanda her yıl 3,5 milyon hektar alanda tütün ekilmektedir. Bu tütünün yerine ihtiyacımız olan başka besinler ekilse, açlıktan ölmeyecek pek çok canlı ve hayvan var. Açlık çok önemli bir konudur. Küresel ısınma nedeniyle gıda ihtiyacı artıyor ve maliyetler artıyor. Bu nedenle sadece insan sağlığı için değil, çevreye verdiği zararlar da değerlidir. Her yıl bir gündem seçilir. Daha önce gençlere verilen zarardan bahsedilmişti. Çünkü ülkemiz dahil dünyadaki her toplum bununla ilgili çaba sarf etmeye çalışıyor. Çocuklar 13-14 yaşlarında tütünle tanışıyor, sonra bağımlı hale geliyor. Tütün enstitüsünün çocuklarını kandırmak için zararsız olduğu gösterilen e-sigara ile tanışırlar. Şu anda ülkemizde %30-32 civarında yapılan araştırmalar ortaokul ve lise çağındaki çocukların kullanım oranının çok yüksek olduğunu gösteriyor.

Bir yıl daha DSÖ kalp sağlığını vurgulamıştı, bir önceki yıl ise akciğer kanserini vurgulamıştı. En çok zarar gören organ akciğerdir. Aslında bugünü tütünün israfından bahsetmek, tütünü neden istemediğimizi düşünmek için bir gün olarak düşünebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu